Wat is het gezondste december snoepgoed?
investeren gezond eten


Wat is het gezondste december snoepgoed?

Wat is het gezondste december snoepgoed?

Het aller gezondst zijn zelfgemaakte kruidnoten! Deze bevatten de minste ingrediënten, geen conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen. En het is ook nog erg leuk en makkelijk om ze zelf te maken.
Als je toch kant-en-klaar snoepgoed wil kopen in de supermarkt, lees dan verder wat de gezondste keuze is.

Sinterklaas snoepgoed

Ze liggen alweer een tijdje in de supermarkt: kruidnoten. Zoveel soorten, zoveel merken. En de een nog lekkerder dan de andere. Naast de pepernoten liggen de schappen vol met ander december snoepgoed: schuimpjes, gevulde speculaas, banketstaven en natuurlijk chocoladeletters! Deze laatste ook weer in ontzettend veel kleuren, geuren en smaken.

Voor dit artikel heb ik van al dit decembersnoep de ingrediëntenlijsten bekeken. En een opsomming gemaakt van de hoeveelheid suiker, vet, zout en het aantal kcal per 100 gram. Straks weet je wat de gezondste keuze is als je inkopen gaat doen voor 5 december!

Pepernoten

De echte pepernoten vind je weinig in de supermarkten. De noten die wij pepernoten noemen zijn eigenlijk kruidnoten. De laatste jaren staat ‘kruidnoten’ ook op de verpakking, maar toch blijven we ze ‘pepernoten’ noemen. Echte pepernoten worden gemaakt van roggebloem, honing en anijs. Ze zien er totaal anders uit dan de pepernoten die wij kennen. Elke pepernoot is anders: andere vorm en andere afmetingen. Het deeg wordt op de bakplaat in stukjes gesneden. Ze zijn dus helemaal niet rond, eerder vierkant.

Gezondste pepernoten

Dit jaar heeft de Albert Heijn 2 soorten pepernoten in zijn assortiment:


De AH bakkers pepernoten zijn de gezondste van de 2. Er zitten geen slechte e-nummers in. Wel staat helemaal onderaan de ingrediëntenlijst 'natuurlijk aroma', wat niet gezond is. En er zit soja-olie in. Het is niet bekend of dit om genetisch gemanipuleerde sojaolie gaat. AH bakkers pepernoten bevat 3 keer zo weinig vet, en 3x zo weinig zout als de pepernoten van Van Delft. Dat maakt dezer gezonder dan de pepernoten van Van Delft.

Kruidnoten

Dit zijn de bekendste pepernoten :-) Kruidnoten worden gemaakt van tarwebloem, suiker en (veel) speculaaskruiden. Ze hebben allemaal dezelfde vorm (rond), en zijn allemaal precies even groot.

Er zijn zoveel soorten te koop: met kokos, chocolade, enz. Deze extra toevoegingen maken de ‘noten’ nog ongezonder. In dit artikel ga ik van de standaard kruidnoot uit.

De gezondste kruidnoten

Dit jaar staan de kruidnoten van Bolletje bovenaan: Bolletje bakkers kruidnootjes. Deze heeft maar 9 ingrediënten, waarvan geen slechte e-nummers. Wel zit er palm en raapolie in, maar dit zit in alle merken kruidnoten. Deze kruidnoten hebben de minste vet: 7,2 gram, waarvan 3,1 gram verzadigd. Iets meer suiker dan gemiddeld: 6 gram meer. En is met 0,86 gram zout een stuk minder dan gemiddeld.

Kruidnoten met de minste zout

In kruidnoten zit best veel zout, als je op zoek bent naar kruidnoten met de minste hoeveelheid zout, dan raad ik Consenza kruidnoten glutenvrij en melkvrij aan. Deze bevat 0,21 gram zout, 6 gram minder suiker dan die van Bolletje, maar wel 3x zoveel vet.

Kruidnoten zelf maken

De gezondste kruidnoten zijn zelfgemaakte kruidnoten! Er bestaan kant-en-klare mixen voor kruidnoten. Bijvoorbeeld deze van Koopmans. Maar hier zitten ook aardig wat kleur-, geur- en smaakstoffen in. En flink meer vet en zout dan in kant-en-klare zakken kruidnoten.

Het is net zo makkelijk (en veel gezonder) om losse ingrediënten te halen, en de meesten heb je waarschijnlijk al in huis. Hieronder staan de benodigde ingrediënten voor kruidnoten:

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • halve theelepel zout
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 4 eetlepels halfvolle melk.

Doe alles bij elkaar in een kom en maak er een soepel deeg van. Draai hier kleine knikkers van. Leg ze iets van elkaar af op de bakplaat. En bak ze ongeveer 15 minuten in de oven op 160 graden Celsius. Binnen een half uur heb je de gezondste kruidnoten met ongeveer 23 gram suiker per 100 gram. Dat is een stuk minder dan wat er in de zakken kruidnoten zitten in de supermarkt.

TIP: door biologische ingrediënten te kopen worden je kruidnoten nog iets gezonder :-)

Schuimpjes

De AH verkoopt maar 1 soort schuimpjes: AH Sint Nicolaas schuim De eerste 3 ingrediënten zijn suiker! De 4e is varkensgelatine en er zit natuurlijke aroma in. Dit zijn allemaal ingrediënten die ikzelf liever vermijd.

De voedingswaardentabel geeft het volgende aan:

  • vet = 0 gram
  • suikers = 77 gram
  • zout = 0,03 gram

Dit is erg ongezond sinterklaas snoepgoed!

Speculaas

Er is ontzettend veel keuze in speculaas. Ook deze heb ik allemaal naast elkaar gelegd. En de gezondste keuze is BioToday Spelt speculoos.

Er zit palmolie in, net als in alle andere merken speculaas. Maar deze variant bevat de minste hoeveelheid suiker en veruit de meeste voedingsvezels: 6,2 gram.

Gevuld speculaas

De AH heeft verschillende soorten eigen merk gevuld speculaas in de schappen liggen. Alle soorten bevatten één of meerdere slechte e-nummers en (natuurlijke)aroma. Ze zijn allemaal ongezond maar deze is de minst ongezonde:

AH roomboter gevulde speculaas duo

Deze heeft de minste hoeveelheid suiker, en de helft minder zout. En flink meer voedingsvezels: wel 16 gram.

Amandelstaaf

De Albert Heijn heeft maar één amandelstaaf in het assortiment: AH amandelstaaf. En dezelfde in mini-variant.

Hij bevat 27 gr. vet, waarvan 12,9 gr. onverzadigd. 15 Gram suiker, 0,5 gram zout en 13 gram voedingsvezel. Daarnaast zit er E202 in en natuurlijk aroma.

Chocolade letters

Er zijn zoveel soorten chocolade letters te koop. De gezondste zijn de pure letters: hier zit minder suiker in en meer cacaobestanddelen. Ik heb de pure letters naast elkaar gelegd, en de aller gezondste letter is: Delicata chocoladeletter puur. Deze heeft 57% cacaobestanddelen, de ingrediëntenlijst begint met cacaomassa. De meeste pure letters beginnen met suiker. Deze letter heeft iets minder suiker dan de andere pure letters, de meeste cacaobestanddelen, en de meeste voedingsvezels: 9,5 gram.

Gezondste december snoepgoed

Ruim driekwart (77%) van een schuimpje bestaat uit suiker! Dit is de meest ongezonde sinterklaas snoep.

1 Suikerklontje weegt 4 gram. Bij schuimpjes komt dit neer op RUIM 19 SUIKERKLONTJES! per 100 gram.

De pure chocoladeletter bevat bijna de heft (41 gram) aan suiker. En heeft meer suikers en flink meer vetten in zich dan gevulde speculaas en de amandelstaaf! Dat had ik echt niet gedacht.

Een heel fijn Sinterklaas!


(De genoemde grammen is per 100 gram.)

Dit artikel bevat affiliate links. Wat zijn affiliate links?

Deel dit artikel:

Misschien vind je dit ook interessant:

Wat is het gezondste fruit? Meest complete lijst en meer!

De gezondste koekjes in de supermarkt: dit zijn ze!

Gezonde snacks: lijst met gezonde tussendoortjes

Gezonde lunch: tips voor veel variatie. Makkelijk mee te nemen.

Patat in airfryer: gezonder dan frituren?


Reacties

Laat een reactie achterEerdere reacties: