Gezondste cupcakes
investeren gezond eten


Gezonde cupcakes: kopen of zelf maken?

gezonde cupcakes

Cupcakes zijn helemaal hot! Ze zijn erg makkelijk te maken, en in ontelbaar veel verschillende smaken. De één nog mooier dan de ander. Maar wat is eigelijk de gezondste cupcake? Kun je deze gewoon kopen in de supermarkt, of toch beter zelf maken? Lees gauw verder voor de gezondste cupcakes.

Kant-en-klare cupcakes

Na een rondje door de digitale supermarkt, kom ik AH roomboter cupcakes tegen. Dit zijn ook de enige kant-en-klare cupcakes die ik kon vinden. Blijkbaar worden ze toch het vaakst zelf gemaakt, anders waren er vast wel meer kant-en-klare cupcakes te koop. Als ik na de ingrediëntenlijst kijk, zie ik ook dat zelf maken een stuk gezonder is, en met veel minder ingrediënten. Het begint met suiker: minimaal 26 gr per 100 gram. En verder zit er een e-nummer in: E202 (Kaliumsorbaat) en roomboterconcentraat. Roomboterconcentraat is een bewerkte vorm van boter. Het melkvet wordt gewonnen uit de boter door deze te smelten en te centrifugeren. Doordat boterconcentraat geen vocht meer bevat, kunnen micro-organismen het product niet meer schade toebrengen. Hierdoor is het onbeperkt houdbaar. Het is niet bekend hoe warm de roomboter verhit wordt, en of er eventueel transvet is ontstaan? Ik weet nog niet is dit een goed ingrediënt is, maar als ik het kan ontwijken, dan doe ik dat liever.

De AH heeft ook custardcakes: deze bevatten nog veel meer ingrediënten dan de cupcakes. En ook een heel aantal ongezonde. Deze cakjes vallen af.

Lees ook: Zo kun je cupcakes versieren met halloween

Semie kant-en-klaar

Wat is er semie kant-en-klaar te koop? Ik doe nog een rondje door de digitale supermarkt: cupcake mix naturel van Dr Oetker. De ingrediënten lijken me goed, op de 'aroma' na. Aroma's maken een product lekkerder, smaakvoller en mooier van kleur en structuur. Aroma kan van alles zijn: suiker of propyleenglycol. De laatste wordt vaak gebruikt als vanille aroma (bron: Monique Van der vloed).

'Natuurlijk vanille aroma' is een goede aroma: als het zo omschreven staat, is er echt vanille gebruikt om aroma te maken. Als er enkel 'natuurlijk aroma' staat, dan is dit genetisch gemanipuleerde aroma waarin niets meer terug te vinden is van bijvoorbeeld vanille. En ook hoeft de grondstof 'vanille' niet gebruikt te worden om 'vanille smaak/geur' te krijgen, maar kan een veel goedkopere grondstof gebruikt zijn die hetzelfde geurt/smaakt als vanille. (bron: Monique Van der vloed).

Aan deze mix van Dr. Oetker moet je zelf nog boter, eieren en melk toegevoegen. Dat zijn nog aardig wat ingrediënten. De bereidingstijd is ruim een half uur.

Cupcakes staan bekend als 'erg makkelijk te maken, en lekker snel'. Als ik zelf cupcakes wil maken, zonder mix-pakje, wat heb ik dan nodig voor het deeg?Zelfgemaakte cupcakes

Op cupcakerecepten.nl vond ik het makkelijkste recept, en de cupcakes zijn ook lekker snel klaar: 40 minuten. Wel een paar minuten langzamer dan de mix van dr. Oetker, maar ik heb maar 5 ingrediënten nodig.

De ingrediënten zijn:

  • 125 gr. roomboter
  • 125 gr. kristalsuiker
  • 125 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels melk
  • 2 eieren

Dat zijn maar 2 ingrediënten meer dan dat je aan de mix moet toevoegen. Mijns inziens is het net zo makkelijk, en een stuk gezonder, om voor de zelfgemaakte cupcakes te gaan. Het scheelt haast niets in tijd, en de ingrediënten zijn een stuk zuiverder.

Wel zit er in het recept iets meer suiker dan in bovenstaande kant-en-klare en semie kant-en-klare verpakkingen: ongeveer 33 gr. t.o.v. 26 gr. per 100 gr.

Suiker vervangen

Wil je nog een stapje verder gaan door te kiezen voor een gezonder alternatief voor suiker? Dan kun je (een deel van) de suiker vervangen door (gedroogd) fruit. Fruit bevat van nature suikers, en het is een onbewerkt product. Daardoor zijn mijns ziens deze suikers het gezondst. Gedroogd fruit is zoeter want het bevat meer suikers. Dat komt doordat er meer stuks fruit in 100 gram zitten:
Fruit bestaat voor het grootste deel uit water, als je dit laat verdampen wordt een vrucht lichter. En zo passen er simpelweg meer vruchten in 100 gram. De vezels en suikers blijven aanwezig waardoor 100 gr. gedroogd fruit zoeter is dan normaal fruit.

Lees ook: Makkelijk botercreme topping maken

Chocolade cupcakes

Van bovenstaand recept kun je gemakkelijk chocolade cupcakes maken: voeg enkel 4 eetlepels cacaopoeder toe :-)

(De links in dit artikel zijn affiliate links) Wat zijn affiliate links?

Deel dit artikel:Misschien vind je dit ook interessant:

Wat is het gezondste december snoepgoed?

Gezonde snacks: lijst met gezonde tussendoortjes

Wat is het gezondste fruit? Meest complete lijst en meer!

Gezonde lunch: tips voor veel variatie. Makkelijk mee te nemen.

Patat in airfryer: gezonder dan frituren?Reacties

Laat een reactie achterEerdere reacties: