Factfulness: elke belegger moet dit lezen
investeren gezond eten


boekreview: Factfulness, beste boek voor beleggers

boekreview factfulness beste boek voor beleggers 2017

Het boek dat mijn kijk op de wereld compleet heeft veranderd!

In de zomer van 2018 heb ik het boek Factfulness gelezen, sinds een tijdje is dit boek vertaald naar het Nederlands en heet het Feitenkennis.

Het boek laat je zien hoe de wereldmarkt echt in elkaar zit, op dit moment. Ik dacht nog steeds dat de wereld in 2 groepen op te delen is: Wij (de rijken) en Zij (de armen).

Want zo werd het ons immers geleerd op school. Na schooltijd heb ik er ook nooit meer bij stil gestaan of dit nog klopt, laat staan opgezocht hoe het nu staat met de verdeling van de rijkdom in de wereld.

En door de beelden welke we standaard rond kerst en oud en nieuw op de televisie zien: arme kinderen zonder dak boven hun hoofd, bolle buikjes van de honger. Lijkt het alsof de wereld nog net zo is als zoals ons geleerd is op de basisschool.

Voordat ik het boek Factfulness gelezen had, dacht ik dat de wereld nog steeds zo in elkaar steekt: Wij en Zij.Maar nu weet ik beter:

De wereld is niet op te delen in ‘Wij’ en ‘Zij'. Arm en Rijk. Ontwikkelde landen en Ontwikkelingslanden.
In plaats van de wereld te verdelen in 2 groepen bestaan er in werkelijkheid 4 groepen.
In dit boek worden deze 4 groepen 'levels' genoemd.
In level 1 zitten de armste landen. In groep 4 de rijkste landen.

Over 20 jaar

zijn de huidige 'level 3 landen' de nieuwe 'level 4 landen'.
Zij leven nu op hetzelfde niveau hoe wij leefden zo’n 50 jaar geleden.
Het rijke westen ligt dan straks niet meer rond de Atlantische oceaan, maar rond de Indische Oceaan, want daar liggen alle landen die nu in level 3 zitten. Het rijke westen van nu is straks maar een klein deel van de wereld dat in level 4 zit.
Alles speelt zich straks af rond het huidige middenoosten.
Wij (het huidige rijke westen) stellen dan erg weinig voor. Wij zijn dan niet meer ‘The place to be’.

Beleggen in de toekomstige markten

Het boek laat de werkelijkheid van de financiële gesteldheid van alle landen op dit moment zien.

Daardoor heeft dit boek mijn ogen geopend als belegger. Eigenlijk moet dit boek vaste kost zijn voor elke belegger: de beginner als de gevorderde.

Door dit boek te lezen ben ik erachter gekomen dat er meerdere markten bestaan.

Niet alleen:

  • wereldwijde markten
  • emerging market

Maar ook:

  • frontier market

Frontier Market

Op het internet vind ik erg weinig over de frontier market, terwijl dit een hele belangrijke groep gaat worden voor beleggers. In de frontier market zitten landen welke een level onder de ontwikkelingslanden zitten: ze zitten in level 2 en onderaan level 3. In emerging markets zitten landen welke nu in het midden en bovenaan level 3 zitten, en onderaan level 4.

De meeste emerging market fondsen zitten in Latijns Amerika, emerging Europa, Afrika, ontwikkeld Azië en emerging Azië. Dit zijn voornamelijk landen welke in level 3 zitten.


BoekenBoeken

Voorspelling

In 2017 heeft level 2 het grootste aantal mensen, daarna level 3. De minste mensen op de wereld zit in level 1. In 2040 is level 1 bijna gehalveerd. Level 2 een kwart kleiner, level 3 ruim verdubbeld, en level 4 ook bijna verdubbeld.

Als je deze groei in welvaart bekijkt, verplaatsen veel landen zich in korte tijd van level 1 naar level 2. En nog meer landen verschuiven van level 2 naar level 3. De komende 20 jaar groeien de landen die nu in level 2 zitten het hardst.

Mijn beleggings portefeuille

Na het lezen van dit boek ben ik mijn beleggingsportefeuille gaan bestuderen. En bleek dat er in geen enkel aandelenfonds in mijn portfeuille landen zaten welke in het huidige level 2 zitten. De hoogste tijd om op zoek te gaan naar een Frontier Market aandelenfonds, welke belegt in landen als Kenia, Bangladesh, India, Marokko en Pakistan.

De afgelopen 5 jaar was de Frontier Market erg aan het schommelen. Maar ik heb goede hoop dat ze flink gaan groeien de komende 20 jaar.

Op dit moment spiegelt mijn beleggingsportefeuille de wereldeconomie nog beter. En ben ik klaar voor de grote groei die straks komen gaat. :-)

De auteur

De schrijver van dit boek is Hans Rosling, een zweedse arts en hoogleraar Internationale Gezondheid.

Het boek

Door de achtergrond van de auteur, en zijn vele studies naar de gezondheid van de wereldbevolking, weet Hans Rosling waar hij over schrijft. Zijn meningen worden in het boek weerlegt met wetenschappelijke onderzoeken, wat hij op een duidelijke manier deed middels meerdere grafieken en tabellen. Door zijn wetenschappelijke onderbouwingen, en duidelijke manier van schrijven, bleef het boek tot het einde toe interessant, waardoor ik het boek in een paar dagen uitgelezen had.

(Alle links in dit artikel zijn affiliate links) Wat zijn affiliate links?

Deel dit artikel:
Reacties

Laat een reactie achterEerdere reacties: